Plug- en playpark

Het Plug- en Playpark is de plaats waar studenten, start-ups en bedrijven kunnen experimenteren (plug) zichtbaar en beleefbaar voor het publiek (play). Dit zijn experimenten op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld met zonnepanelen, urban windmolens met kleine vortex of bladeless-windmolens eventueel in combinatie met opslag van energie in nieuwe accu systemen. De informatieborden bij de experimenten zullen de bezoekers voorzien van de nodige informatie.

Op de zuidhelling van de Schenkenschans wordt een zonne-energiepark van ca. 1,2 hectare door Elize Energie aangelegd dat ca. 1,8 miljoen KWh/jaar aan groene stroom gaat produceren. Elize Energie zal zich tevens gaan vestigen op het corporate campusterrein gedeelte, meewerken aan het kenniscentrum en gaan experimenteren op het Plug- en Playpark. FSFE en Trineco zullen dit zonproject financieren.

Op het Plug- en Playpark wordt een wateraccu ontworpen en aangelegd in samenwerking met studenten van Wetsus. Hierdoor ontstaat een energie bufferend / genererend kunstwerk dat gebruikt gaat worden voor water-energie opslag experimenten. Indien zonne-energie geproduceerd wordt op momenten dat er geen vraag is dan wordt deze stroom water naar boven gepompt. Zodra er veel energievraag is dan gaat het water via een generator naar beneden stromen en stroom opwekken. Hierdoor dient het water tijdelijk als opslag van overtollige PV energie. Wetsus zal o.a. deze locatie gaan faciliteren om studenten experimenten uit te laten voeren. Een voorbeeld van samenwerking tussen de campussen in Leeuwarden. Het model dat gaat leiden tot versterking van het onderwijs en het omzetten van kennis in uiteindelijke productie en startende ondernemingen.