Energie Kenniscentrum Leeuwarden

Bovenop de voormalige vuilstort Schenkenschans verrijst een uniek lichtgewicht gebouw: het Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Dit energie neutrale en duurzaam gebouwde centrum biedt straks volop ruimte aan duurzame innovatie. Het kenniscentrum wordt opgezet, beheerd en gevoed met kennis van Ekwadraat en Koninklijke Oosterhof Holman. De kennis die ze samen met Wetsus hebben op het gebied van duurzame energie en innovaties, wordt de drijvende kracht achter de verdere ontwikkeling en het beheer van het kenniscentrum. Het ontwerp is in handen van het Friese architectenbureau AchterboschZantman, en de bouw wordt gerealiseerd door Friso Bouwgroep.

Timelapse: start bouw tot hoogste punt

Unieke fundering

Het kenniscentrum wordt gebouwd op de voormalige vuilstortplaats Schenkenschans. De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Op de achtergebleven twaalf meter hoge heuvel komt het nieuwe Kenniscentrum. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats is het niet mogelijk het fundament voor het nieuwe kenniscentrum in de grond te plaatsen. Het kenniscentrum wordt daarom licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. De betonnen platen zijn vervolgens op 40 centimeter diepte geplaatst en deze zijn afgewerkt met grond en lavasteen. Friso Bouwgroep heeft op elke betonplaat een stalen kolom geplaatst, 108 in totaal. Deze kolommen zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Het gebouw wordt op zo’n 1 á 2 meter hoogte vanaf het maaiveld gebouwd, waardoor het lijkt of deze zweeft.

Circulair ontwerp

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden wordt een gasloos en demontabel gebouw. Er wordt veel gebruik gemaakt van het hernieuwbare biobased materiaal hout. Onder andere wordt hout ingezet voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloer- en wandconstructie. Hout is een licht materiaal en zorgt voor opslag van CO2. Er is specifiek gekozen voor FSC gecertificeerd hout met een lokale oorsprong.

Voor het interieur wordt gekeken naar refurbished meubels. Er wordt veel gebruik gemaakt van planten voor een prettig binnenklimaat. Een oude gymzaalvloer wordt hergebruikt en voor de akoestische materialen wordt gebruik gemaakt van hergebruikte PET flessen.

Gebruik maken van de ruimte?

In september 2019 wordt het pand in gebruik genomen. Vergaderruimtes kunnen gehuurd worden, de ruimte kan gebruikt worden voor evenementen en kantoorruimtes en flexplekken zijn te huur. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Frouke Slager via fslager@ekwadraat.com of Ronald Silvius rsilvius@oosterhofholman.nl.

Initiatiefnemers en adviseurs