Gister is het Energie Kenniscentrum Leeuwarden (EKL) officieel geopend door Commissaris van de Koning dhr. Brok, voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen en eigenaren Harm Beerda (Koninklijke Oosterhof Holman) en Douwe Faber (Ekwadraat). De ontlading en emoties waren voelbaar tijdens deze bijzondere middag.

Samenwerken aan de energietransitie

Een feestelijke aangelegenheid was het gister bovenop de voormalige vuilstortplaats waar het prachtige Energie Kenniscentrum pronkt aan de westelijke rand van de Friese hoofdstad. Eigenaren Harm Beerda en Douwe Faber stonden stil bij de lange en moeizame weg die ze samen hebben bewandeld om dit te realiseren. “Zo’n 35 jaar geleden is bij mij het eerste zaadje geplant voor duurzaam ondernemen, en het doet mij persoonlijk veel dat dit gebouw er nu staat”, zei Harm Beerda. Een trotse Douwe refereert aan de gemeente en de provincie: “Bedankt dat we dit mochten bouwen”. Het uitgangspunt van beide heren komt overeen: dit is nog maar het begin. Het Energie Kenniscentrum is het startpunt van samenwerken aan de energietransitie, en wordt volop ingezet als ontmoetingsplek.

Gewoon DOEN

Dhr. Brok complimenteerde de heren met hun durf en inzicht: “U geeft keer op keer aan dat u het verschil kunt maken. Wat hier vorm krijgt, past bovendien helemaal in het beleid van de provincie Friesland”. Maxime Verhagen vulde aan: “Een cruciale factor voor het uiteindelijke succes is lefhebben. Gewoon DOEN. En dat is aan Harm Beerda en Douwe Faber wel besteed. Bouwen op een voormalige afvalstort heeft nog niemand aangedurfd. Maar dankzij hun lef staan we nu met zijn allen hier”.

Circulair ontwerp

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een gasloos en demontabel gebouw, ontworpen door Achterbosch Architecten, en is onderdeel van de Energiecampus. Er is veel gebruik gemaakt van het hernieuwbare biobased materiaal hout. Bijvoorbeeld voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloer- en wandconstructie. Er is specifiek gekozen voor FSC gecertificeerd hout van lokale oorsprong. Voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van refurbished materiaal. Zo is een oude gymzaalvloer hergebruikt en zijn de stoelen gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Open dag

Ook een kijkje nemen in ons duurzame pand? Aanstaande zaterdag, 7 september, bent u tussen 10:00 en 15:00 uur van harte welkom op onze Open Dag. Met rondleidingen, workshops, een rondvaart in een elektrische sloep, een proefrit in fossielvrije voertuiten en diverse games en energieproefjes willen we samen met u de energiewereld van morgen ontdekken!