Het had zomaar anders kunnen lopen toen in 2006 bij Ekwadraat het idee ontstond om met het bedrijf, toen nog gevestigd in Berlikum, naar Leeuwarden te verhuizen. Het plattelandsbedrijf was veelal gericht op boeren maar had al langer het idee om ook andere doelgroepen te gaan bedienen met een breed scala aan diensten voor het versnellen van de energietransitie. “Er werd gezocht naar een unieke plek in de stad, de Zuidlanden in Goutum kwam toen ter sprake”, aldus Douwe Faber, CEO van Ekwadraat Group.

Kantoor op de vuilbult

Het plan werd al gauw van tafel geveegd toen de Zuidlanden een andere bestemming kreeg. Op dat moment had Douwe al contact met Harm Beerda, directeur van Koninklijke Oosterhof Holman. Het gebied waar nu de Energiecampus Leeuwarden gerealiseerd wordt was toen al in handen van de Groningse aannemer. Onder het motto: ‘Openbaar groen, daar moet je wat mee doen’ werd gespeculeerd over de plannen met het terrein. Douwe zag zijn kans schoon en zag het wel zitten om zijn bedrijf op deze unieke locatie aan de rand van Leeuwarden te vestigen. Gekscherend riep hij: “Dan wil ik mijn kantoor op de vuilbult!”. Zo ging het balletje rollen, werden de mogelijkheden onderzocht en leek de utopie werkelijkheid te worden.

Toen volgde de crisis en kwam het vergunningsproces stil te liggen. De crisis ging voorbij en het idee om te bouwen op de voormalige vuilstort kwam weer tot leven. “We hebben de omgeving vanaf het begin betrokken bij onze plannen en onze ideeen met hen gedeeld. De vele gesprekken en bakjes koffie hebben ertoe geleid dat het pand er zonder weerstand is gekomen”, aldus Douwe.

Inspirerende werkplek

Volgens Douwe was het een sprong in het diepe om als ondernemer te bouwen op een onvoorspelbare locatie als deze. Hij vervolgt: “Het blijkt maar weer dat de aanhouder wint. We zijn heel wat jaren verder maar kunnen onze medewerkers straks laten werken op de mooiste plek die er is. De sfeer en inspirerende prikkels gaan ervoor zorgen dat onze mensen kunnen excelleren. We zullen alleen maar leren van de bedrijven die zich op de rest van de Energiecampus gaan vestigen en de proeftuin met innovatieve en duurzame ideeën. Kortom: genoeg om als medewerker geïnspireerd te worden!”. Trots voegt Douwe er nog aan toe dat ook aan leisure-activiteiten in het pand gedacht is. Zo komt er een fitnessruimte én een bar, want: “af en toe een borrel drinken met je collega’s is bevorderlijk voor de werksfeer!” aldus Douwe.

Samenwerken met experts en innovators

Samen met Koninklijke Oosterhof Holman is Ekwadraat eigenaar van het Energie Kenniscentrum Leeuwarden, het eerst pand dat is gerealiseerd op de Energiecampus en begin september officieel geopend wordt. “Samenwerken met experts en innovators, een plek waar reuring is, waar je kunt leren en beleven, maar ook een plek waar business ontstaat: dat is wat deze plek moet zijn”, vindt Douwe. Het mooiste compliment dat hij tot nu toe heeft gekregen? “Dat we de westelijke stadsrand van Leeuwarden een stuk mooier hebben gemaakt”. Afsluitend zegt hij: “Ik zie een mooie toekomst voor de hele Energiecampus tegemoet en ons pand, het Kenniscentrum is nóg mooier geworden dan we op papier hadden uitgedacht. Over een jaar is dit een plek van saamhorigheid en bruist het hier!”.