Maandag 10 september 2018 gingen derdejaars bouwstudenten van ROC Friese Poort van start met een werkvoorbereidingsproject in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam. “In het derde schooljaar gaan onze studenten als werkvoorbereider aan de slag met grotere bouwprojecten in de utiliteit”, vertelt Christiaan Stavorinus van ROC Friese Poort. “Denk aan bedrijfshallen en kantoren die anders zijn in constructie.” Bij deze gebouwen is ook de wetgeving anders en het bouwbesluit stelt andere eisen. “In samenwerking met de Energiecampus Leeuwarden maken we van dit project een levensecht project”, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan.

Energie Kenniscentrum Leeuwarden

“Jullie krijgen de kans om mee te denken in een uniek en duurzaam bouwproject”, zo trapte Douwe Faber van Ekwadraat het werkvoorbereidingsproject af. Vanaf 1 november 2018 gaat Friso los met het bouwen van een duurzaam kantoorpand op de Energiecampus: het Energie Kenniscentrum Leeuwarden. “Dit vraagt vooral iets anders van de fundering”, legt Klaas Dijkstra van Friso Bouwgroep uit. Het gaat niet om de hoogte van het pand maar vooral om de oppervlakte met als voorwaarde een lichte constructie. “Jullie denken nu niet alleen mee maar jullie zien straks ook de bouwresultaten terug waarvan jullie kunnen leren.”

Werkvoorbereiding

“Bij een bouwproject in voorbereidingsfase is er veel te regelen”, zegt Christiaan Stavorinus. “En in deze fase spelen jullie als werkvoorbereider een sleutelrol.” Bij werkvoorbereiding komt er veel op je af. Zoals de werkbegroting, KAM co√∂rdinatie, de bouwplaatsorganisatie en de meerjaren onderhoudsprognose. “In dit werkvoorbereidingsproject gaan jullie werken met een levensechte projectmap van Friso.” Deze projectmap bestaat onder andere uit een materiaal- en kleurenstaat, bestektekeningen, werktekeningen, de situatietekening, V&G- plan, planningen en deelplanningen en een begroting van het project.

Levensecht projectonderwijs

“Met levensecht onderwijs willen we met onze studenten voorop lopen in duurzame ontwikkelingen, zoals het bouwen van duurzame gebouwen in Friesland”, licht Roeland Westra toe. “In dit werkvoorbereidingsproject kijken onze studenten levensecht mee met de bouwvoorbereidingen van de Energiecampus in samenwerking met Ekwadraat en Friso.” Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten. Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst.

Bekijk hier meer foto’s van de aftrap >>