Het lange wachten werd begin december eindelijk beloond. Na een lang voorbereidingstraject werd de vergunning verstrekt en kon de bouw van het Energie Kenniscentrum dan echt beginnen! Een ware droom voor Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat die de samenwerking aangingen om een duurzaam kenniscentrum op te zetten. Aan de westelijke rand van Leeuwarden wordt die droom verwezenlijkt.

Bouwen op een vuilstortplaats

Het kenniscentrum wordt gebouwd op voormalige vuilstortplaats de Schenkenschans. De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Op de achtergebleven twaalf meter hoge heuvel komt het nieuwe Kenniscentrum. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats is het niet mogelijk het fundament voor het nieuwe kenniscentrum die op in de grond te plaatsen. Er werd daarom gezocht naar andere, innovatieve fundatietechnieken. Dat is in samenwerking met architectenbureau AchterboschZantman B.V., OHPEN Ingenieurs, met inzet van geotechnische kennis van Sweco en Meijer Joustra als gebouwconstructeur gevonden. Het concept is uniek in Nederland en België. Het kenniscentrum wordt licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. Uiteindelijk wordt het gebouw op zo’n 1 á 2 meter hoogte vanaf het maaiveld gebouwd waardoor het lijkt of deze zweeft.

Innovatief en uniek fundatietechniek

Nadat de vergunning begin december werd afgegeven, is Oosterhof Holman Milieutechniek nog voor de kerst begonnen met het graafwerk. De betonnen platen zijn vervolgens op 40 centimeter diepte geplaatst en deze zijn afgewerkt met grond en lavasteen. Friso Bouwgroep heeft op elke betonplaat een stalen kolom geplaatst, 108 in totaal. Deze kolommen zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Inmiddels staan de eerste en tweede fase van de staalconstructie. “Een bijzonder project waar wij voor het eerst kennismaken met het bouwen op een oude stortlocatie en werken met een innovatieve fundering als deze”, aldus Friso Bouwgroep.

Circulair gebouw(d)

Net als bij de rest van de Energiecampus staat bij het kenniscentrum duurzaamheid en circulariteit voorop. De bouwmaterialen zijn gerecycled of kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Er is gekozen voor FSC gecertificeerd hout met een lokale oorsprong en gerecycled isolatiemateriaal. Het circulaire aspect wordt centraal gesteld bij de inrichting van het pand en zal daarbij dus een grote rol hebben.

De Energiecampus Leeuwarden

Het kenniscentrum wordt gebouwd op het terrein van de Energiecampus. De campus is in handen van Koninklijke Oosterhof Holman en heeft een oppervlakte van circa 48 hectare. De Energiecampus Leeuwarden is hét corporate campusterrein in de gemeente Leeuwarden die groene energie levert voor eigen gebruik en aan de stad Leeuwarden. Hier worden nieuwe technologieën op het gebied van duurzaamheid ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. Er is ruimte om te leren, experimenteren en ontdekken voor bedrijven, scholieren en alle andere belanghebbenden. De aanleg van een zonnepark door Elize Energie, de bouw van biovergisters en de plannen voor een wateraccu onderstrepen deze ambitie.